HeartBallooning

Zaterdag 15 september 2012 is voor een aantal gezinnen met een hartpatiëntje een dag om nooit meer te vergeten. In Buren (GLD) organiseerde Stichting Heartbeat namelijk samen met Betuwse Ballooning voor de eerste keer HeartBallooning, een dag in het teken van luchtballonnen, met als hoogtepunt het meevaren in een van de volledig gesponsorde luchtballonnen. BDU, Stichting Onze Ballon, AirFun en Betuwse Ballooning stelden hun ballon beschikbaar voor deze dag vol plezier en ontspanning. Daarmee past deze activiteit meer dan uitstekend bij de activiteiten die Stichting Heartbeat organiseert voor haar doelgroep. Niet voor niets is de slogan: “Zorg, plezier en ontspanning voor hartpatiënten”. Naast HeartBallooning organiseert Stichting Heartbeat jaarlijks onder andere een racedag op het circuit van Zandvoort, een toertocht met cabrio’s en een dagje golfen. 

Voordat de grote ballonnen uitgerold werden, konden de gezinnen eerst een kijkje nemen in de inloopballon. De enthousiaste eigenaar van de ballon vertelde ronduit over de techniek van het ballonvaren en doordat de ballon opgeblazen op de grond lag, kon iedereen de ballon in en uit lopen of even in de mand zitten. Op het moment dat de ballon overeind gezet werd en de brander aanging leek het net alsof ze echt zouden opstijgen. Een geweldige ervaring voor de kinderen. Ook waren er twee modelballonnen aanwezig. Alles aan deze ballonnen werkt op exact dezelfde manier als bij zijn grote broers, waardoor de techniek een extra dimensie kreeg. Goed was te zien hoe de thermiek van invloed was op het vaargedrag van de ballon en voor de kinderen was het super om met de afstandsbediening de branders aan te zetten en de ballon te laten stijgen en te zorgen voor een zachte landing.  Sommige jonge bezoekers vonden het zo echt, dat ze zich afvroegen of ze allemaal wel in het mandje zouden passen. Op zich niet gek, want als je naar een ballon hoog in de lucht kijkt, komt het formaat aardig overeen. Een prima start van het evenement. 

Aansluitend kon het echte werk beginnen. Vooral voor de vaders, echt werk, want een ballon uitrollen is geen eenvoudig karwei. De manden werden aangekoppeld, branders getest en de uitleg van het opstijgen en landen doorgenomen. En natuurlijk de gelegenheid om vragen te stellen;  Hoe zou het zijn? Is het koud boven? Allemaal vragen die snel beantwoord konden worden door de aanwezige crews. Rond half zeven toen eindelijk het spektakel van start. Gespannen gezichten bij zowel de ouders als de kinderen. Maar al snel na het veilig teken van de launchmaster verscheen er een brede lach. In korte tijd waren de ballonnen als een stipje aan de horizon verdwenen. Bij terugkomst waren de grote verhalen niet van de lucht. De gezinnen hebben genoten van de prachtige vergezichten, zeker toen ze boven de wolken uitkwamen. Volgens een van de meegevaren kinderen waren de huizen echt pietepeuterig klein en was er ook een heel klein paardje en een vader gaf aan het als een geweldige therapie ervaren te hebben. “Wat een rust.” Aan het eind van de avond ontvingen alle deelnemers een certificaat en de traditionele champagnedoop. Met een gezamenlijke toost en de nodige bitterballen werd HeartBallooning feestelijk afgesloten. 

HeartBallooning is mogelijk gemaakt door Betuwe Ballooning, BDU, Stichting Onze Ballon, AirFun, Modelballon.nl, Miniballon Elstar Catering, History of Ballooning (BE), Ip’s Garden, Wijnwinkel Àlavôtre, Moendo Audiovisuele Dienstverlening, Dick van der Wal Catering, Blokhut De Kuyl, piloten Mees van Dijk, Wiebe Kamphuis, Henk Lubbers en Jos Bouman en vele vrijwilligers. Volgend jaar wordt HeartBallooning gehouden op zaterdag 25 mei met als reservedatum zaterdag 1 juni. Doelstelling voor volgend jaar is het aantal ballonnen dat belangeloos meevaart te vergroten naar zo’n 10 – 15 luchtballonnen. Wilt u meevaren met uw ballon? Aanmelden kan via algemeen@stichtingheartbeat.nl.

Video HeartBalloonning 2012

Foto’s HeartBallooning 2012